Women Make Film; Deel 4

TrailerTickets
Duizelingwekkende reis door de filmgeschiedenis, gezien door de ogen van de grootste vrouwelijke regisseurs. Onze gidsen zijn Tilda Swinton, Jane Fonda, Debra Winger, Adjoa Andoh, Kerry Fox, Thandie Newton en Sharmila Tagore.

Leven, liefde, politiek, humor en dood komen allemaal voorbij in deze epische, 14-uur durende roadtrip. Mark Cousins stapt opgewekt door de alternatieve geschiedenis van de cinema, geïnspireerd door baanbrekende filmwetenschappers als Cari Beauchamp, Claire Johnston en Lynda Miles.

De regisseur heeft grondig onderzoek gedaan in filmarchieven over de hele wereld; Cousins achterhaalde ruim zevenhonderd filmfragmenten van 183 vrouwelijke regisseurs, van wie een groot deel voor ons tamelijk onbekend is gebleven. Terwijl bewegingen als #TimesUp en #ShareHerJourney af willen rekenen met de professionele barrières waar vrouwen tegenaan lopen, neemt Cousins ons mee in het werk van vrouwelijke filmmakers die deze obstakels hebben overwonnen.

De veertien uur durende documentaire is onderverdeeld in veertig hoofdstukken. Cousins graaft in verborgen filmgeschiedenis, belicht het – aanzienlijke – aandeel van vrouwen in de ontwikkeling van de filmkunst en toont hoe vrouwelijke regisseurs te werk gingen.

Hoe gingen ze om met de ‘gereedschapskist’ zogezegd, hoe zetten ze close-ups, kadrering, mise-en-scène en tracking shots in voor hun verhaal? Ook besteedt Cousins ruim aandacht aan de onderwerpen, de verhalen die vrouwelijke regisseurs vertelden en voor welke genres ze kozen. Wat was hun filmische taal, wat ging ze aan het hart? Liefde, dood, jaloezie, maar ook toekomstverwachtingen (sci-fi, fantasy), seksualiteit, de verbeelding van religie: het komt allemaal voorbij.

Klik hier voor alle delen van deze 14 uur durende docu!

Women Make Film Deel 1

Women Make Film Deel 2

Women Make Film Deel 3

Women Make Film Deel 4

Women Make Film Deel 5

Women Make Film Deel 6

Women Make Film Deel 7
Trailer
Stills
Mark Cousins
Tilda Swinton, Jane Fonda, Adjoa Andoh Thandie Newton, Kerry Fox, Sharmila Tagore, Debra Winger
Documentaire
2 uur 12 minuten
Engels
Nederlands
16AGSGT
LAB-1 Logo